Skip to main content

„NEBO IZNAD ZENICE“, HBO ORIGINAL KOPRODUKCIJSKI DOKUMENTARAC, PREMJERNO NA SARAJEVO FILM FESTIVALU

14 kolovoza 2024

Novi HBO Original koprodukcijski dokumentarac „Nebo iznad Zenice“ (The Sky Above Zenica) u režiji Zlatka Pranjića i Nanne Frank Møller imat će premijeru na 30. Sarajevo Film Festivalu (SFF). Premijera će se održati u sklopu programa Dana ljudskih prava, u ponedjeljak 19. kolovoza. Nakon projekcije, novinar i redatelj Robert Zuber moderirat će panel raspravu „Investicija u sutrašnjicu: Tko je vlasnik budućnosti?“ uz prisutnost oba redatelja.

U središtu Europe, jedan od najzagađenijih svjetskih gradova ujedinio je svoje građane u zajedničkoj borbi za održivu budućnost. Ali novac, moć i politika pokazuju se jednako otrovnim protivnicima kao i onečišćenje koje prijeti njihovim životima. Dokumentarac „Nebo iznad Zenice“ ove jeseni će imati premijeru na Max streaming platformi.

U Zenici, bosanskohercegovačkom gradu, česta pojava karcinoma, dječjeg dijabetesa i respiratornih bolesti postala je norma. Zagađenost zraka, općenito, velika je u Bosni, a građani sa sumnjom gledaju na gigantsku čeličanu i koksaru koja zauzima četvrtinu grada i najveći je poslodavac na tom području. Oni žele da se nadzire emisija iz tvornice, kako nalaže okolišna dozvola, ali ništa se ne događa.

U najteže pogođenom naselju građani osjećaju da ih nitko ne čuje, te se udružuju u udrugu građana Eko Forum kako bi zahtijevali promjene. Ali poput grčke tragedije, sukob interesa veći je od svih uključenih. Građani se brinu za svoje zdravlje i egzistenciju, političari moraju osigurati radna mjesta i privući strana ulaganja kako bi bili ponovno izabrani, dok EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) daje zajam za novu elektranu koja radi na emisijama koksare, kao i biciklističke staze koje će pomoći brendiranju Zenice kao projekta Zelenog grada.

Tijekom 7 godina (2017.-2024.) film prati borbu Eko Foruma za podatke i odgovornost. Kroz oči građana koji trpe posljedice, ovaj film daje glas onima bez glasa i otkriva složene mehanizme koji stoje na putu zdravorazumskim mjerama i održivosti u gradu, kao i na mnogim drugim mjestima diljem svijeta.

Dokumentarac producira Magic Hour Films u koprodukciji s Realstageom i HBO/Maxom, uz podršku Danskog filmskog instituta i Ministarstva kulture Kantona Sarajevo.

 

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery