Skip to main content

NOMINACIJA ZA MEĐUNARODNU EMMY® NAGRADU ZA HBO DOKUMENTARAC „PIANOFORTE“

26 rujna 2024

Film o Chopinovom pijanističkom natjecanju, u kojem sudjeluje slovensko-talijanski pijanist Alexander Gadjiev, dostupan je na Max streaming usluzi.

Intimni portret odrastanja mladih pijanista koji sudjeluju na legendarnom Međunarodnom Chopinovom pijanističkom natjecanju nominiran je za Međunarodnu Emmy® nagradu. Film, u HBO koprodukciji, premijerno je prikazan ranije ove godine na Max streaming usluzi i dostupan je u Centralnoj i Istočnoj Europi (Hrvatska, Srbija, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Češka, Slovačka, Mađarska, Bugarska) Poljskoj, Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj. Film je režirao Jakub Piątek, dok su producenti Maciej Kubicki (Telemark) u koprodukciji s HBO-om, Fryderyk Chopin Institutute, Arte, ZDF, Ventana Film, Mazovia Institute of Culture, MX35, a sufinancirao ga je Poljski filmski institut.

Nominacije za Međunarodne Emmy® nagrade za 2024. godinu prije nekoliko dana objavila je Međunarodna akademija televizijske umjetnosti i znanosti. Ukupno je nominirano 56 projekata u 14 kategorija, iz 21 zemlje. „Pianoforte“ (Telemark sp. z o.o. / HBO / Arte, Poljska) je nominiran u kategoriji programa posvećenih umjetnosti, a natjecat će se s još tri naslova – Robbie Williams (RSA Films Ltd. / Netflix Velika Britanija); Virgilio (House of Chef / Astromax Argentina) i Who I Am Life (WOWOW Inc. / Wood’s Office Japan).

Ovo legendarno Chopinovo međunarodno pijanističko natjecanje se održava svakih pet godina u Varšavi u Poljskoj. U preliminarnom krugu na natjecanju sudjeluje 160 pijanista, zatim se broj smanjuje na osamdeset, pa na četrdeset i na kraju samo deset sretnika ide u finale. „Pianoforte“ prati eklektičnu skupinu mladih glazbenika iz cijelog svijeta koji su se od djetinjstva pripremali za ovu priliku koja se pruža jedanput u životu, a jedan od natjecatelja je i Alexander Gadjiev, slovensko-talijanski pijanist.

Nudeći rijedak pogled iza kulisa na trijumfalne uspone i porazne padove natjecanja, redatelj Jakub Piatek (Prime Time, 2021 Sundance Film Festival) bilježi intenzivan pritisak s kojim se ti glazbenici suočavaju u iskustvu koje kombinira suze iscrpljenosti i očaja s ekstatičnom radošću sviranja. „Pianoforte“ je i svjedočanstvo o snazi izvanredne glazbe i intimni portret odrastanja mladih pijanista koji prolaze kroz žestinu natjecanja, intenzivne treninge, nova prijateljstva, puno drame i još većom količinom nervoze.

Svjetska premijera filma je održana na Sundance Film Festivalu, nakon čega je uslijedila europska premijera na CPH:DOX-u.  „Pianoforte“ je osvojio nagradu Polish Eagle za najbolji dokumentarni film, te prestižnu međunarodnu nagradu Golden Reel za izvanredna postignuća u montaži zvuka. Među ostalim nagradama su i Visions du Reel (nagrada publike), It's All True (posebno priznanje), Millenium Docs Against Gravity (nagrada publike, najbolja produkcija), Młodzi i Film (nagrada za najbolju režiju), Montclair Film Festival (posebno priznanje za montažu), kao i nominacije za IDA nagradu - najbolji glazbeni dokumentarni film i nagradu MPSE Reel za izvanredna postignuća u glazbenoj montaži.

Pobjednici međunarodnog Emmy® World Television Festivala bit će objavljeni na 52. Internacionalnoj dodjeli Emmy® nagrada u New Yorku, 25. studenog 2024. godine.

Redatelj je Jakub Piątek, produkcija Telemark - Maciej Kubicki, Kaś Dudarewicz i Zofia Kujawska. Kreatori su Ula Klimek , Joanna Popowicz - TAG, Filip Drożdż i Jakub Pi Wszystkichtek. Posebna podrška Poljskog filmskog instituta i njegovih eksperata. Koproducenti su  Artur Szklener; Fryderyka Chopina institute - Joanna Chorzępa; HBO - Hanka Kastelicová i Tereza Bóna Keilová, Iza Łopuch (PGP); Anna Spisz - Mazovia Warsaw Film Commission, MX35- Paweł Ziemilski i Mateusz Wajda, ZDF i Ventana Film - Hans Robert Eisenhauer.

Dokumentarni film „Pianoforte“ je dostupan odmah na Max streaming usluzi.

 

 

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery