Skip to main content

POLJSKI DOKUMENTARAC „DONOSITELJICA NADE“ DOSTUPAN NA MAXU

26 lipnja 2024

Poljski dokumentarni film „Donositeljica nade“ (The One with Hope) dostupan je na Max streaming platformi.

2016. godine Anja Ringgren Lovén postala je poznata svima nakon što je fotografija na kojoj spašava izgladnjelog dvogodišnjeg dječaka iz Nigerije postala viralna. Dječak, kojeg su kasnije Anja i njen suprug David nazvali Hope, obitelj je optužila za vještičarenje i napustila. Ozbiljno pothranjen, dugo je čekao bilo kakvu pomoć.

U Nigeriji je praznovjerje stvar svakodnevice. Često se tako objašnjavaju nesreće i nezgode. Za one koji žive u ekstremnom siromaštvu i lišeni su prilike za obrazovanje, optužbe za vještičarenje služe kao izgovor za smanjenje broja ukućana. Djeca optužena za vještičarenje, često mala djeca, trpe različite oblike zlostavljanja, izgladnjuje ih se i često ubija. Lokalni kršćanski pastori podvrgavaju ih egzorcizmima ili im vračevi daju otrovne napitke.

U dokumentarcu „Donositeljica nade“ imamo priliku vidjeti izvanredan život Anje Ringgren Lovén, danske humanitarke i osnivačice organizacije Land of Hope, koja spašava i pruža utočište djeci optuženoj za vještičarenje. Martyna je čekala više od sedam godina da upozna ovu izuzetnu ženu koja bi jednog dana mogla biti ta koja će prekinuti ovaj nesretni ciklus u Nigeriji.

Redateljica, scenaristica i producentica je Ewa Marcinowska, nagrađivana redateljica dokumentarnih filmova koja živi i radi u Varšavi. Studirala je novinarstvo, političke znanosti i socijalnu pedagogiju u Varšavi i Kölnu. Od 2001. godine surađuje s TVN-om (trenutno Warner Bros. Discovery). Njene uloge uključuju rad kao producentica i redateljica glavnih programa mreže poput „Woman at the End of the World”, „Domino Effect” ili „Mediterranean Life”. U svom radu fokusira se na pričanje priča koje potiču društvene promjene. Ima značajno iskustvo u stvaranju priča s pozitivnim utjecajem u suradnji s nevladinim organizacijama, često radeći s ranjivim skupinama, uključujući preživjele od dječjeg rada u Bangladešu i prisilnih brakova u Etiopiji, optužene za vještičarenje u Beninu i Nigeriji te bivše seksualne radnice u Meksiku. Poznata po svojoj empatiji, strastveno stvara filmove koji grade odnose i potiču promjene.

Reporterka i scenaristica je Martyna Wojciechowska, jedna od najpoznatijih osoba u Poljskoj. Ona je novinarka, svjetska putnica i društvena aktivistica duboko uključena u zagovaranje ljudskih prava. Martyna je osnivačica zaklade UNAWEZA, posvećene promicanju jednakih mogućnosti za žene u Poljskoj i diljem svijeta.

 

Contacts

Klara Vragolov

PR Manager - Warner Bros. Discovery